Petite Pivoine – Pracownia tortów artystycznych

Pracownia Tortów Artystycznych Petite Pivoine to miejsce niezwykłe, bo powstałe z połączenia wielkiej pasji do piękna i odkrywania niezwykłych smaków z potrzebą dzielenia się tym zamiłowaniem. W pracowni tworzymy nietuzinkowe, nad wyraz eleganckie torty artystyczne, z których każdy stanowi małe dzieło sztuki. Są to torty, które swym niezwykłym wyglądem i niezapomnianym smakiem uświetnią każdą okazję – zarówno wielkie uroczystości, jak i kameralne przyjęcia. Oferujemy niebanalne torty ślubne, urodzinowe, komunijne, dla najmłodszych czy na spotkania biznesowe. Pełna satysfakcja naszych Klientów jest dla nas najważniejsza, dlatego dbamy o każdy, nawet najdrobniejszy szczegół w przygotowywanych przez nas wypiekach. Wszystkie detale tworzymy z niezwykłą starannością, aby cała kompozycja zachwycała swoim pięknem. Inspiracje stylistyczne czerpiemy głównie z natury, odwołując się do jej zachwycającego bogactwa i piękna.

Co oferujemy? Pieczemy wyłącznie torty na zamówienie, gwarantując naszym Klientom, że otrzymają produkt wyjątkowy i wykwintny. Wykonanie każdego z nich to kunsztowna praca, w którą wkładamy całe nasze serca i zamiłowanie do tworzenia wypieków, wobec których nie można przejść obojętnie. W ofercie posiadamy również unikalną usługę stylizacji gotowych tortów weselnych. Ponadto organizujemy niecodzienne szkolenia cukiernicze – głównie we Wrocławiu i w Warszawie, ale także w innych miastach. Są to wyjątkowe kursy zarówno dla osób posiadających już pewne doświadczenie w tworzeniu i dekorowaniu tortów, jak i dla tych, którzy dopiero wkraczają na ścieżkę sztuki cukierniczej. W trakcie ich trwania uczestnicy poznają m. in. tajniki modelowania urzekających kwiatów cukrowych i z jadalnego papieru, tworzenia tortów na każdą z pór roku czy robienia misternych mini-deserów.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z galerią naszych tortów artystycznych oraz z ofertą prowadzonych przez nasz warsztatów cukierniczych. W razie jakichkolwiek pytań, służymy pomocą.

Kompozycje smakowe tortów

Nasze torty są artystyczną kreacją nie tylko na zewnątrz. Staramy się zaskakiwać oryginalnym wyglądem, smakiem i teksturą. Każda kompozycja smakowa jest konsultowana  z klientem tak aby tort idealnie pasował do jego preferencji. Do wypieków wykorzystujemy tylko naturalne produkty najwyższej jakości.

Przykłady oryginalnych kompozycji smakowych:

Tort na bazie ciasta szpinakowego w nowej odsłonie… Leciutki krem z bitej śmietany i mascarpone z naturalną wanilią, przełamany kwaskowymi owocami czarnej porzeczki i granatu. A gdzieś pomiędzy chrupiąca warstwa ekspandowanego ryżu oblanego masą krówkową.

Coś dla wszystkich wielbicieli lawendy, która jest świetnym dodatkiem nie tylko do kosmetyków. Aromatyczny biszkopt z dodatkiem suszonych kwiatów lawendy i nutą likieru Limoncello, przełożony lekkim musem na bazie białej czekolady i lemon curd. Gdzieś pomiędzy owoce kwaskowatej maliny …

Tort na bazie popularnego w krajach anglosaskich carrot cake. Wilgotne i delikatne ciasto z dodatkiem tartej merchewki, chrupiących orzechów i żurawiny. Tort przełożony puszystym musem z dodatkiem mascarpone i białej czekolady, w środku zatopione kawałki żurawiny i uprażone w karmelu orzechy. Całość dopełnia warstwa pomarańczowo-imbirowej galaretki z nutą kardamonu.

Oryginalna nazwa tego tortu to Pavlova con fragole ed aceto balsamico. A w dużym skrócie można go opisać: słodko i wytrawnie. Tort bezowy ze śmietanową chmurką, aromatyczną bazylią i truskawkami marynowanymi w occie balsamicznym. W tle delikatna nuta wanilii i limonki

Tort kajmakowy z gruszkami. Biszkopt czekoladowy przełożony delikatnym musem z dodatkiem kajmaku i gruszek. Słodycz równoważona jest tutaj przez dodatek galaretki z czarnej porzeczki.